L’audiovisual valencià al Festival de Màlaga 2025

La cita cinematogràfica més important per al cinema espanyol aterra a Màlaga, com cada any, amb l’arribada de la primavera. Del 14 al 23 de març, la ciutat andalusa acull les millor produccions espanyoles i iberoamericanes, amb l’objectiu d’atorgar bisnagues d’or i plata a les pel·lícules més destacades del moment. I d’entre elles, moltes tenen segell valencià, ja siga per la seua producció, per la seua direcció, rodades a les nostres comarques o ambientades en el nostre patrimoni cultural.
Una quinta portuguesa
Teniem moltes ganes de saber que ‘Vasil’ no havia sigut casualitat, i que l’opera prima, de 2022, de la valenciana Avelina Prat era l’inici d’una carrera cinematogràfica plena d’èxits. Així pareix que serà amb el seu segon llargmetratge, ‘Una quinta portuguesa’, pel·lícula rodada a cavall entre Barcelona i Ponte de Lima, Portugal, i amb Manolo Solo i Maria de Medeiros als papers protagonistes. Un home, després de perdre la seua dona, decidix suplantar la identitat d’un jardiner a una propietat portuguesa, a on establirà una relació inesperada amb la propietària de la quinta, fent més gran la bola d’una identitat que no li pertany. La pel·lícula està coproduida per l’alacantina Jaibo Films, i destacar la banda sonora, de nou, de Vincent Barrière, qui porta tota la seua carrera musicalitzant els films de valencians com Lucía Casañ, David Marqués, Adán Aliaga o, de qui parlem a continuació, Alberto Morais.
La terra negra
Alberto Morais reapareix, després de 9 anys, a primera línia del cinema estatal, i ho fa amb ‘La terra negra’, drama neorrealista que torna a reivindicar València com a set de rodatge de la seua història (‘Los chicos del puerto’, a 2013, i ‘La madre’, a 2016, foren rodades íntegrament a les comarques valencianes). Morais, nascut a Valladolid però valencià d’adopció, escriu, junt amb Samuel del Amor, esta història sobre María, qui torna al negoci familiar després d’anys d’exili. Allà naixerà una admiració molt intensa amb Miquel, un home misteriós amb un passat obscur. La presència de Miquel entre el veïnat, i la connexió entre ambdós, generarà gran tensió al poble. Produix Olivo Films, empresa dirigida pel mateix cineasta, i hi participa À Punt Mèdia. El film està protagonitzat per Laia Marull, qui torna a treballar amb Morais després de ‘La madre’, Sergi López i Andrés Gertrudix.

La buena letra
Només un any després de presentar la seua última pel·lícula a Màlaga, ‘Los pequeños amores’, Celia Rico torna amb ‘La buena letra’, adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima del valencià Rafael Chirbes (de qui ja es va adaptar, recordem, de manera magistral, ‘Crematorio’). Rodada a Petrés, Requena, Sueca, Setaigües o Sogorb, entre altres, situa la història en un poble valencià durant la postguerra, quan una dona intenta tirar avant amb la família a pesar de la ferida oberta causada per la Guerra Civil. Entre el repartiment, encapçalat per Loreto Mauleón, Enric Auquer, Roger Casamajor i Ana Rujas, trobem les valencianes Teresa Lozano, Gloria March i Sofía Puerta. El film, previst d’estrenar-se per a finals d’abril, està coproduit pels valencians Misent Producciones i compta amb la participació d’À Punt. Celia Rico ja coneix què és guanyar a Màlaga, amb dos importants guardons per la seua última pel·lícula ‘Los pequeños amores’, i també estar a la gala dels Goya, amb ‘Viaje al cuarto de una madre’, amb 4 nominacions l’any 2018.
Projeccions especials fora de concurs: ‘Enemigos’ i ‘Pequeños calvarios’
Entre les produccions que no opten al guardó de Secció Oficial però sí seran projectades a la programació del festival d’enguany trobem l’opera prima de Javier Polo ‘Pequeños calvarios’. Esta comèdia negra situa al centre de la història un rellotger capaç de canviar els estats d’ànim de la seua clientela, ajustant les manetes dels seus rellotges i, amb això, transformant les seues vides, els seus calvaris. El castellonenc Pablo Molinero protagonitza esta història, junt amb altres valencians com Arturo Valls, Enrique Arce, Marta Belenguer o Mamen García.
També serem testimonis de l’estrena a Espanya de ‘Enemigos’, primer llargmetratge en solitari del cineasta valencià David Valero. Torna, a 2025, el cinema quinqui a les cartelleres dels cinemes estatals, i ho fa amb esta història d’odi entre Chimo (Christian Checa) i El Rubio (Hugo Wetzel), dos joves de barri que han crescut sent enemics. Un dia, Chimo decidix venjar-se però açò comportarà una sèrie de conseqüències que canviaran per sempre les seues vides. El film ha estat rodat al barri “Colonia Requena” d’Alacant, i a Crevillent, entre altres punts de la geografia espanyola. Dir que a ‘Enemigos’ tornem a vore l’actriu oriolana Luna Pàmies, qui tant d’èxit va obtindre amb la seua primera aparició davant les càmares a ‘El agua’.
On eres quan hi eres?
Ovidi Montllor torna al cinema, en esta ocasió en format documental, i des dels ulls de la seua filla. A ‘On eres quan hi eres’, Jana Montllor Blanes emprèn un viatge a través de la memòria per apropar-se a son pare, tan conegut per al públic, però tan allunyat per a ella. El cantant alcoià ja va tindre l’any 2016 un altre documental, protagonitzat per Eduard Fernández i Rosana Pastor, i dirigit pel valencià Vicent Tamarit: ‘L’Ovidi: El making of de la pel·lícula que mai es va fer’, i a on ja hi apareix la seua filla Jana Montllor.

Curtmetratges valencians a Secció Oficial
I, com no, valencianitat per tot arreu a les seccions “més curtes” del Festival de Màlaga. ‘Aiguallum Lamparo’ és el treball documental del valencià David Tena, centrat en la pràctica ancestral de “pesca a l’encesa”, a on els pescadors atrauen els peixos jugant amb la llum. En l’apartat de ficció, trobem ‘De sucre’, amb el desig de María, amb discapacitat intelectual, per ser mare. Ni la seua familia ni la fundació a on hi participa li frenaran per lluitar pels seus drets. Dirigeix la tortosina Clàudia Cedó, sota la producció dels valencians Suica Films.
‘Cólera’, del valencià José Luis Lázaro, també aterra a Màlaga, per contar-nos com un fet cotidiani pot convertir-se en un gir obscur per haver de respondre a una inoportuna pregunta: “¿Sois maricones?”. També, de coproducció valenciana, es presenta ‘Una cabeza en la pared’, coproduïda pel valencià Jorge Acosta i Inaudita Films, amb Nacho Sánchez i Ángela Cervantes als papers protagonistes. Quin seria el rol a la nostra societat d'un torero si la festa dels bous quedara abolida?
Per últim, el darrer curtmetratge de l’alacantí Álvaro G. Company, ‘Maruja’, es podrà vore també al festival, contant-nos la història d’una dona que, sentint-se tan sola, rep amb entusiasme les telefonades de les teleoperadores.
A més, en la secció de Curtmetratges Animazine, trobem dos treballs valencians que han sigut seleccionats per l’organització: ‘La valla’, dirigida per un dels animadors valencians més influents dels últims anys, Sam Ortí, qui sota el gènere de la ciència ficció animada denuncia el maltracte en l’arribada de migrants a les fronteres; i ‘Carmela’, de Vicent Mallols, qui dóna visibilitat a aquelles dones que van agafar les armes durant la Guerra Civil Espanyola per defensar la República.
Projeccions especials
Entre les projeccions especials dins d’esta edició del Festival de Màlaga, ne trobem algunes amb segell valencià. I més valencià que García Berlanga, potser no hi haja. El seu fill José Luis dirigix el documental ‘Berlanga, fanáticamente contradictorio’, realitzat gràcies a l’arxiu personal que custodia la Filmoteca Espanyola, a on trobem la vessant més desconeguda del director valencià: el Berlanga pintor, l’aspirant a arquitecte, el poeta, l’etern enamorat, el soldat, el curiós o el gran hipocondríac.
També es projectarà durant el festival el nou treball documental d’Amparo Climent ‘Dolores Ibárruri. La pasionaria’, un biografía emocional, a través dels ulls de la seua néta, de qui va ser una de les figures polítques més icòniques del siglo XX. En esta secció especial trobem també la programació del documental ‘La festa’, dirigit per Manuel Gutiérrez Aragón i Pablo Más Serrano, que centra el seu discurs en la festa del Misteri d’Elx, l’única celebració de teatre medieval que se conserva a dia de hui.
Per últim, esmentar el cineasta de Sant Vicent del Raspeig, Adán Aliaga, qui presenta a Málaga el seu nou curtmetratge ‘Radiografías’, un treball solidari protagonitzat per un grup de xiquets i xiquetes de neurologia de l’Hospital Infantil Niño Jesús, els seus pares i mares, equip mèdic i intèrprets professionals. Un projecte del laboratori teatral ‘Yo cuento’ que conta històries reals que han ocorregut a l’hospital, des d’una vessant de comèdia, familiar i educativa.