'Bull Run', de la valenciana Ana Ramón Rubio, ja disponible en plataformes

03.05.2025
Pablo P.

Filmin i Amazon acullen als seus catàlegs el divertit documental ‘Bull Run’ de la valenciana Ana Ramón Rubio (‘Almost Ghosts’), un nou enfocament cap a la temàtica “bitcoin” que presumeix de ser la primera pel·lícula finançada completament (i en només 24 hores) a través de criptomonedes. Entre el documental autobiogràfic i la comèdia ficcionada, ‘Bull Run’ navega per l’ecosistema del holding, les P2P, les wallet i els whale, bear i bull, per una banda, ajudant-se d’experts en la matèria; per l’altra, a través de les vivències de la mateixa directora, aficionada al trading, i amb una relació familiar i marital quasi trencada per esta obsessió que pot portar Ramón Rubio a la ruïna. Un projecte nascut durant la pandèmia, amb gran quantitat d'escenes filmades en multipantalla, que ens fa recordar aquells temps a on alguns s'aficionaven al pilates, altres feien pa i d'altres, com la directora, s'enganxaven a les criptomonedes.

No sabem què és veritat i què no, qüestió que no demanem resoldre, perquè dins d'eixe dubte que sempre ens crea el documental d'allò que és i d'allò que no, ens encanta bucejar. El que tampoc sabem quan acabem de vore ‘Bull Run’ és quina és la conclusió amb què vol la pel·lícula conscienciar l’audiència. I és que, en estos temps de blancs i negres, ‘Bull Run’ no es casa amb ningú. Aquells que adoraven les monedes virtuals continuen fent-ho després de vore el documental, criticant la poca serietat amb què s'esbossa els traders. Aquells més escèptics i dubitatius amb este món de fanàtics, continuen sense comprendre com la gent estima perdre tan fàcil els seus diners. I este “escoltem, però no jutgem” de ‘Bull Run’ és un dels punts més positius del projecte.

Imatge promocional del documental 'Bull Run'

També ho és l’atreviment, en primer lloc, de la mateixa directora, exposant-se a la càmera amb temes tan personals, sabent, a més, que el seu vici al trading no anima l’espectador mig a trobar en ella certa estima, comprensió i compassió. En segon lloc, la valentia de reinventar el format documental, tant en la seua part creativa com en el vessant productiu i logístic. La combinació de gèneres, estils i jocs visuals que conté el documental afavorix la seua ingesta, que podria ser prou pesada si el tema no és del teu interés. Respecte a com està finançada (la “tokenització cinematogràfica” la definixen) és sense dubtes un èxit que posa damunt de la taula altres maneres dins de la indústria cinematogràfica de buscar partners per a tirar endavant una pel·lícula.

Tanmateix, se'ns fa costera amunt intentar deslligar l’univers cripto amb els incels, la ultradreta i els bros. Ana Ramón Rubio ho intenta, amb una part del documental dedicada a desvincular l’especulació amb eixa necessitat d’un canvi al panorama econòmic mundial. I, en este intent de calmar el hate, la cineasta (i en esta ocasió també actriu) esvara cap a un discurs confús i, segurament, perillós. Perquè, tot i paréixer que les criptomonedes podrien solucionar certs problemes d’inflació, la imatge, també de la mateixa directora i, per tant, del testimoni “a favor” de la criptomoneda, que queda se simplifica a un “Compra!”, “Ven!” i “Acabe de guanyar X milers d’euros en un segon”, contradient-se i trencant així qualsevol camí optimista de creure en este món.

Fotograma del documental, amb Ana Ramón Rubio com a protagonista

Ana Ramón Rubio ha sabut crear d’un tema polèmic i prou distant per a gran part de la societat un documental interessant i valuós, que pot haver obert una escletxa a la indústria que haurem de seguir de ben a prop. Però també en eixe intent de no convéncer, de quedar-se en la comicitat, en el joc i la provocació, l’espectador es frustra i quedem a l’espera d’un altre producte audiovisual que sí que ens complaga en allò que pensem sobre la blockchain. I potser amb açò, l’objectiu de la pel·lícula estiga aconseguit.

I sí, el millor del documental és el temasso i videoclip de Lory Money 'Rich en Bitcoin', que podeu vore ací.

Des d’este dissabte 3 de maig, ‘Bull Run’ es pot vore a Amazon Prime i a Filmin. ‘Almost ghosts', primer documental d’Ana Ramón Rubio, també està disponible a Prime Video.

Subscriu-te

Vols estar al dia de tot allò que publiquem sobre audiovisual valencia? Apunta't i t'enviarem les últimes novetats de la nostra web :)

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.