El més destacat de la 22a edició del Festival de Cine d’Alacant

Este dissabte 17 de maig s’inaugura un dels esdeveniments cinematogràfics més importants de les comarques del sud. El Festival de Cinema d’Alacant complix 22 edicions i ho farà amb una programació molt completa, amb les seues seccions habituals a concurs i d’altres activitats paral·leles que completaran una agenda imperdible per als alacantins amants del cinema. Tan rellevant és l'interés que suscita els llargmetratges projectats com la gran quantitat de curts que participaran a concurs a l’edició d’enguany, molts d’ells de factura valenciana. El Centre d’Estudis de la Ciutat de la Llum, el Teatre Arniches, el Teatre Principal d’Alacant, l’edifici Puerta Ferrisa o els cinemes Kinépolis acolliran les projeccions de llargs i curts, activitats educatives i informatives i resta de programació que repassem a continuació.
Secció Oficial Llargmetratges
A la secció principal del festival, trobem els sis llargmetratges a concurs que optaran a la “Tessel·la d’Or” com a millor pel·lícula d’enguany. Entre les elegides, el film valencià dirigit per Javier Polo ‘Pequeños Calvarios’, amb els també valencians Arturo Valls, Enrique Arce, Pablo Molinero o Marta Belenguer al repartiment del film. Una comèdia excèntrica i molt original, composta per diferents històries i un personatge central, rellotger, que té la capacitat d’alterar la vida dels habitants de la ciutat. El film va ser estrenat mundialment al Festival de Màlaga i ara, per primera vegada al País Valencià, es podrà gaudir al Festival d’Alacant.

Les altres produccions participants en esta secció oficial són ‘El poder del silencio’ (Saúl Pérez), ‘El instinto’ (Juan Albarracín), ‘Aves de corral’ (Antonio Vicent), ‘Lo que queda de ti’ (Gala Gracia) i ‘Vírgenes’ (Álvaro Díaz Lorenzo). La presidenta del jurat oficial és l’actriu Silvia Aguilar, acompanyada de Joan Carles Bestard, el cineasta David Valero i Marcela Fernández. Fora de concurs, destacar l’estrena del documental ‘Mar menor, mal mayor’, de Carlos Velasco, dedicat al passat, present i futur de la protegida llacuna costanera murciana.
L'actriu Adriana Ugarte serà el 'Premi Ciutat d'Alacant' d'este any. Este guardó, que reconeix la trajectòria de joves actors i actrius de l'estat, s'entregarà en la gala inaugural del certamen, el 17 de maig en el Teatre Principal d'Alacant. El compositor Luis Ivars, per la seua part, serà el professional guardonat amb el Premi Música per a la Imatge.
Secció Oficial Curtmetratges
Dividits en sis seccions, el Festival de Cinema d’Alacant aposta un any més per la promoció del curtmetratge, dedicant diferents sessions a projectar diferents projectes en curt, des del local a l’àmbit internacional. Perquè trobem una secció específica que ajuda a la difusió del curt alacantí, a on podrem vore un total de 22 produccions d’àmbit local, com els nous treballs d’Álvaro G. Company, d’Ángel Puado o Ana Beyron, entre altres curts primerencs de joves realitzadors de les comarques del sud.
A la secció dedicada al curtmetratge espanyol es presenten 19 treballs en curt, amb un gran percentatge de produccions valencianes, algunes d’elles amb un llarg recorregut de festivals i un sac de guardons aconseguits. És el cas del curt ‘El showman’ de Cristian Martínez o l’obra de l’alacantina Vanesa Romero ‘Sexo a los 70’. També podrem vore l’últim treball de la parella Marisa Crespo i Moisés Romera, que presenten ‘Pálpito’ o per exemple, el curt de la valenciana Victoria Avinyó ‘7 minuts al paradís’. La directora també valenciana Màriam Zelaia presenta ‘13 (trece)’ o, per partida doble, trobem altre film de l’alacantí Álvaro G. Company, que projecta junt amb Mario Hernández ‘Adiós’. Dos alacantins més, Sergio Checa (‘Frío en las manos’) i Javier Marco (‘Insalvable’) també tindran el seu lloc a la secció de curts espanyols del festival, com també presentarà el valencià Iñaki Sánchez Arrieta el seu últim treball ‘Medusas’. Alberto Evangelio, un dels cineastes valencians habituals als festivals del nostre territori, tornarà al Festival d’Alacant amb ‘Los Cómplices’, també Ben Fernández, amb un dels curts escollits per l’IVC enguany, ‘Pikachu’’ i, per últim, dos alacantins més com són Rafael Giner Sánchez i Álex Cuellar que projecten ‘My personal U’.

Destacar de la secció documental els curts valencians del compositor, i ara també director, Josué Vergara ‘AER’, també ‘Flors de plàstic’ d’un altre habitual com és el santvicenter Adàn Aliaga, o el treball del novelder Javier Cuenca ‘A flor de piel’. El freestyle alacantí arriba en format documental amb el treball de Thais Peñalver i Santi García ‘La cuarta barra’ i el valencià Rodrigo Márquez projectarà ‘La huella del barro’.
L'actriu sevillana Ana Fernández rebrà el Premi d'Honor de l'edició d'enguany, un reconeixement per la seua dedicació i aportació al món del cinema i el teatre. Per la seua part, el cineasta Julio Medem és enguany el Premi Ciutat de la Llum, un guardó que distinguix la trajectòria de directors i directores espanyoles. A més, se projectarà el seu últim treball, fora de concurs, '8'.
L’animació no podia faltar a esta llarga selecció de curtmetratges a competició, i volem destacar ‘Sweet Cabanyal’, d’Anna Juesas i Sonia Sánchez, una producció de Barreira; també la multipremiada ‘La valla’ de Sam Ortí; present el curt ‘Felinas’ de la realitzadora i docent de l’UPV María Lorenzo; i la comèdia en format animat d’‘Encarna y hueso’, curt de Blanca López.
El Festival de Cinema d’Alacant dedica una secció al cinema compromés amb el col·lectiu LGTBI+, i només una de les pel·lícules projectades és de producció valenciana. Un curt ja conegut pel públic seguidor del circuit de festivals perquè suma un palmarés de gran reconeixement, estatal i internacional. Es tracta de ‘Campeones’ de Kevin Castellano i Edu Hirschfeld, amb la producció de la valenciana Inaudita Films.

Altres activitats
Des del Festival d’Alacant es torna a apostar per donar suport i veu a nous i noves cineastes. I ho fan gràcies a la celebració del 7é Laboratori de Projectes de Ficció, que tindrà lloc del dilluns 19 al divendres 23 de maig. Han sigut un total de 18 projectes seleccionats, 12 de ficció, 2 llargmetratges documentals i quatre sèries, que es presentaran al laboratori per trobar finançament i ajudes per continuar la seua producció.
Al festival també hi trobem una secció de Fashion Films, a on el dissenyador de vestuari Paco Delgado rebrà el premi honorífic d'esta secció ‘Fashion Cinema’, també taules rodones i projeccions cinematogràfiques; i d’altres xerrades, col·loquis i activitats vàries dedicades al cinema, a les bandes sonores, a la sostenibilitat o a la producció i distribució cinematogràfica. Podeu consultar tota la programació al web del Festival.
La XXIIa edició del Festival de Cinema d'Alacant se celebrarà del 17 al 24 de maig d'este 2025. Tota la informació al web del festival.