És ‘Llegada de un tren a Segorbe’ la primera pel·lícula valenciana?

El Teatre Apolo de València acollia el 10 de setembre de 1896 la primera projecció de la història a tota la Comunitat Valenciana. Entre altres peces, la famosa arribada del tren dels germans Lumière espantava i sorprenia l’audiència a la capital del Túria, al carrer Juan de Austria. Només un mes després, Charles Kalb, representant del cinematògraf i encarregat de l’exhibició de la primera cinta de cinema de la història, presentava una altra pel·lícula, en esta ocasió “feta a casa”. Es tracta de ‘Llegada de un tren a Segorbe’ (també coneguda com a ‘Pasaje de Teruel a Segorbe’, cinta d’uns quants segons que, segons les cròniques d’aquell moment, va ser tot un èxit i va ser repetida l'endemà per petició popular.
Tot i que sí que sabem que esta projecció va tindre lloc a València, allò que planteja més dubtes és si la població protagonista de la cinta és realment Sogorb. Va ser rodada esta cinta a l’Alt Palància?
Doncs tot indica que no. Primer, perquè l'any 1896 no existia línia de tren a Sogorb. La inauguració de la via entre la localitat i Sagunt va ser al mes de maig de 1897. Però, a més, perquè el primer tren que va circular per Terol va ser a 1901, així que difícilment a 1896 Kalb rodara este fragment fílmic, ni a Sogorb ni a Terol. Segons Seguin Vergara, al seu llibre ‘El cinematógrafo en España (1896-1906)’, “el procediment és habitual, i molts pioners no dubten a canviar títols com “el mar” o “el tren” afegint un lloc per a donar-li a la cinta un to local”. Pel que entenem, el tren enregistrat podria ser de qualsevol part d’Espanya o Europa, que Kalb, allà a on fora, podria afegir a la frase “Arribada d’un tren a” el nom de la ciutat protagonista de la seua exhibició, i així atrapar més l’audiència.

Així que tot indica que ‘Llegada de un tren a Segorbe’, cinta projectada poques setmanes després de la primera sessió cinematogràfica de la història a València, es rodara a una altra estació de trens, o, com apunten altres investigadors, la gravació es fera aprofitant algun viatge de subministraments per a la construcció de les vies del tren a Sogorb, sí en marxa l’any 1896.
A més, seria una pel·lícula valenciana d’haver sigut rodada a Sogorb? Doncs tampoc, perquè s'atribuïx la seua autoria a l’empresari Charles Kalb, nascut a Miletin, a l’actual Txèquia, així que tampoc la consideraríem “pel·lícula valenciana”, veritat? Segons l’Institut Valencià de Cultura i el seu “Diccionari de l’audiovisual valencià” (article de Marta García Carrión), el primer cineasta valencià va ser Ángel García Cardona, i les seues primeres pel·lícules ‘Una fiesta en la huerta valenciana’ (1899), ‘Mona de Pascua’ (1900), ‘Mascarada japonesa’ (1900) i ‘Escena de la huerta en colores’ (1900).
I la pregunta que totes i tos ens fem: però podem vore el fragment d’este tren? Doncs no. Esta cinta que podria ser el primer audiovisual rodat a les nostres comarques no es conserva. Malgrat això, sí que sabem que va existir, gràcies a la gran quantitat d’investigacions històriques sobre la seua exhibició, a més de totes les cròniques periodístiques de diferents diaris valencians, conservades i amb possibilitat de ser consultades.