Els 12 curtmetratges valencians seleccionats al DocsValencia 2025

La secció Fragments del festival DocsValencia fa un recull dels curtmetratges documentals més interessants de l’últim any. El jurat, format per Manuel Cubedo, Patricia Picazo i Ramón Alfonso elegiran entre els 12 seleccionats el millor curt Fragments. Esta secció està presentada per la Fundación SGAE.
A lo loco
L’experimentat director valencià Vicent Peris ('Crónica médica', 'La estrategia del silencio', 'Maneras de vivir'), cofundador de Barret, presenta este curt a on usuaris i professionals de la salut mental demostren la importància de la sanitat pública.
Aer
El notori compositor de Pinedo Josué Vergara (a qui entrevistem al pòdcast de Cinestèsia en este capítol), s’estrena a la direcció cinematogràfica, junt amb la productora El Claroscuro Films, amb ‘Aer’, narrant de manera poètica el procés de compondre el tema musical oficial per a l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai espanyol.

Coolor ‘92
L’estil de Carlos Baixauli té personalitat pròpia, i només té 25 anys. DocsValencia elegeix el seu últim curtmetratge, ‘Coolor ‘92’, que reviu el viatge, rodat en miniDV, que mai arribaren a fer les joves d’Alcàsser entre el seu poble i la discoteca Coolor de Picassent.
Este es el diario no tan secreto de Raquel
Açò diu Raquel Agea Ramos del seu curtmetratge autobiogràfic: “Vaig escriure tres diaris entre intervals d'edat que anaven des de preadolescent fins a començaments de l'edat adulta. Sempre que tornava a casa de la meua mare els trobava. Vaig decidir llegir-los de colp i em vaig adonar d'un problema: que versaven sobre el mateix tema: els xics.”
Flors de plàstic
Adán Aliaga és ja un nom habitual als festivals de curtmetratges de l’estat espanyol. I, a més, també ho és la seua família, a qui ha retratat en diversos projectes premiats (‘La casa de mi abuela’, ‘La gàbia’). Ara, de nou, amb ‘Flors de plàstic’, coneixem les rutines de sa mare i de la seua àvia: cosir i visitar la tomba de son pare per a deixar-li flors… de plàstic.

Futuro
La valenciana Amanda Cots Martínez, junt amb el cubà Ángel Suárez Ávila, s’estrena en la direcció cinematogràfica amb ‘Futuro’, el retrat de dos joves cubans que, amb la possible partida d’un d’ells, decidixen reunir-se a un malecó de l’Havana per a passar una última vesprada junts i parlar de la seua vida i el seu futur.
Jarque. L’home objectiu
Qui estima la fotografia coneix a Francesc Jarque, un dels artistes valencians més complexes dels últims anys. Laia Rico dirigeix este documental biogràfic a on coneixerem molts més detalls de la vida i obra d’este peculiar fotògraf, qui va desenvolupar una important tasca de divulgació del patrimoni i la cultura valenciana a través del seu objectiu.
Los chicos con las chicas
Després de ‘El pisito’, Claudia García de Mateos ens presenta la segona part d’esta trilogia autobiogràfica: ‘Los chicos con las chicas’. Esta sèrie de curts mostra les experiències pròpies de l’autora, visibilitzant qüestions socials i vivències personals. La tercera part serà ‘Deprisa, deprisa’ i està produïda per Nuria Cidoncha i When Lights are low.
Pólvora cos so
‘Pólvora cos so’ pretén entendre una de les manifestacions sonores més arrelades i pròpies del territori festiu valencià: la mascletà. La intenció és establir connexions i ponts amb altres disciplines com la música electrònica a fi d'explorar totes les seues possibilitats aplicables i aplicades. Dirigeix l’artista visual especialitzat en processos de creació Andreu Signes.

Tras la superficie
El director Iván Fernández González reviu el desastre patit per milers de valencians i valencianes els dies posteriors al 29 d’octubre de 2024, retratant la situació que es va viure a moltes localitats del nostre país per la DANA.
Voces de una calle
Amb la mateixa temàtica principal que l’anterior curtmetratge, Elena Soler ens presenta ‘Voces de una calle’, una narració que descriu, entre caos, pèrdua i solidaritat, com veïns i veïnes de Catarroja s’uniren després d’aquella fatídica nit de tempesta.
Volver a pasar
Finalitzem el repàs a la selecció de curts de ‘Fragments’ 2025 amb de nou la DANA com a protagonista. La cubana Ana Victoria Pérez, qui resideix a València des de fa més de 20 anys, resum a ‘Volver a pasar’ les conseqüències d’una catàstrofe ambiental com l’ocorreguda el 29 d’octubre a València.
El festival se celebrarà del 9 al 17 de maig, i les projeccions tindràn lloc als Cinemes Lys de València. A més de la secció Fragments, el DocsValencia acull altres projeccions molt interessants, com Mirades, Global Docs, Panorama i altres projeccions especials (parlem d'elles ací). Tota la informació i venda d'entrades al web del festival.