La secció Mirades de DocsValencia reuneix els millors documentals valencians de l’any

15.04.2025

El festival valencià referència en cinema documental presenta el llistat de les pel·lícules que participaran en la secció Mirades d’esta 9a edició, apartat dedicat a les millors propostes documentals valencianes de l’any. Els 7 llargmetratges escollits opten al Premi Mirades, elegit per un jurat professional, i al Premi del Públic Jameson, a través de les votacions d’espectadors i espectadores.

Vínculo. La llamada del pingüino.

‘Vínculo’ narra el viatge de Josabel Belliure, biòloga, i Alejandro Palomas, escriptor, a Tierra de Fuego. Durant la seua visita a les colònies de pingüins i als llocs més emblemàtics i primigenis de la regió, buscaran des del prisma emocional i el científic la resposta a la pregunta que ha unit les seues trajectòries: “Estem a temps de reaprendre la nostra relació amb el planeta i evitar la seua extinció?”. Dirigeix Batiste Miguel Gil i produeix Docu Producciones i Ukemotion.

Protagonistes

El film de Luis Calero i Jarana Docs ens descriu, de manera irreverent i desacomplexada, la primera passarel·la de moda totalment inclusiva del món. Joves amb diversitat funcional es proposen el repte de desfilar davant milers de persones en una història de superació, inclusió i pluralitat. I no estan soles: Delphina, una xica transgènere que dissenya la seua primera col·lecció de roba, completa l’elenc ric i heterogeni que fa caure els cànons i demostra que, ara sí, els patrons han canviat. Calero, nascut a València, roda este documental entre Barcelona i Eivissa.

Cecilia Bartolomé. Tan lluny, tan a prop.

Documental dirigit per la cineasta Giovanna Ribes, sota la producció de Tarannà Films, i amb la col·laboració de l’IVC i la participació d’À Punt Mèdia. Ribes proposa un viatge cinematogràfic per la vida, obra i lluita de l’alacantina Cecilia Bartolomé, una de les cineastes pioneres del cinema espanyol, directora de films tan trencadors i reivindicatius com ‘¡Vámonos, Bárbara! o ‘Margarita y el lobo’.

Fotograma de 'Cecilia Bartolomé. Tan lluny, tan a prop'

Soñando futbol

Per als millennial amants del futbol, este és el seu documental: un grup d’exfutbolistes dels anys 90 narren la seua manera de comprendre este esport. Una visió allunyada d’eixos grans titulars els quals estan acostumats a protagonitzar. Mentre que alguns futbolistes com Luis Enrique, Michel o Fernando Gómez conten les seues experiències, la pel·lícula tractarà de trobar un paral·lelisme entre el futbol i les vivències que s’enfronta la jovenalla a l’escola.

Tierra normal

El fotògraf valencià José Andrés Sáiz roda este documental a un xicotet poble de Castella la Manxa. Entre els protagonistes: la persona de més edat de la localitat, el ferrer, l’alcalde, el cura i un jove agricultor. Tots ells conviuen allunyats dels problemes de l’Espanya buidada, però amb la tensió que genera la construcció d’un magatzem de residus nuclears a prop de la seua llar.

Faltan vuestros nombres

En les fosses comunes del Cementeri General de València, es van soterrar les restes de més de 26.000 persones, moltes d'elles víctimes del franquisme. En el documental del valencià Pablo Gabaldón es mostra la història d'alguns d'eixos represaliats, i es fa un balanç de la gestió de la memòria democràtica per la dreta i l'esquerra en l'àmbit local, autonòmic i estatal.

La danza de la pólvora

Pablo Zanón dirigeix este film dedicat a la festa més representativa valenciana: Les Falles. Convida l’espectador a viure la festa des de dins, seguint cinc històries representatives de les falles, totes elles des de punts de vista prou diferents: la pirotècnia, l’artista faller, una fallera major, el director d’una banda de música i el dissenyador del manto de la verge.

Cartell d'enguany, en homenatge a les persones afectades per la DANA

Altres seccions del DocsValencia 2025

Les seccions de la 9a edició del DocsValencia es completen, com cada any, amb una selecció de documentals estatals, ‘Panorama’; curtmetratges valencians, a 'Mirades', i un bloc dedicat al cinema internacional, ‘Global Docs’.

Panorama reuneix quatre propostes del cinema espanyol amb ‘Hija del volcán’, de Jenifer de la Rosa, ‘Burnout’, d’Ander Duque, ‘Que se sepa’, d’Amaia Merino i Ander Iriarte; i ‘Paco Rabanne. Una vida fuera del patrón’, dirigida per Pepa G. Ramos i Tirma Pérez.

Global Docs, per la seua part, convida a descobrir tres formes d’habitar el món des de diferents coordenades. ‘This is Ballroom’, del brasiler Juru Vitá; la peruana Joanna Lombardi Pollarolo i ‘Quédate quieto’; i des d’Àustria Clara Trischler roda ‘Night of the Coyotes’.

La secció 'Mirades' aposta pel talent valencià, en format curtmetratge. Enguany són 12 les propostes seleccionades, amb especial interés pel documental creatiu, social i amb la DANA com a protagonista.

El festival se celebrarà del 9 al 17 de maig, i les projeccions tindràn lloc als Cinemes Lys de València. Tota la informació i venda d'entrades la trobeu ací

Subscriu-te

Vols estar al dia de tot allò que publiquem sobre audiovisual valencia? Apunta't i t'enviarem les últimes novetats de la nostra web :)

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.